söndag, november 27, 2005

Vad betyder drömmar?

Hur kommer det sig att man ibland drömmer såna verkliga drömmar? Drömmar som man blir alldeles kallsvettig av och som får en att må så dålig, på ett sådant sätt så att det känns som om man utfört en hemsk ”händelse” som man i själva verket bara drömt om. Många skulle nog kalla en sådan dröm för en mardröm.

En dröm som vi inte minns när vi vaknar kan bero på att man blivit väckt mitt i ”drömprocessen”, och på detta sätt inte kommer ihåg vad man drömt. Det enda man minns är om det var en mardröm eller inte.

När vi människor drömmer rensas vårat huvud på saker eller händelser som vi varit med om bl.a. under dagen. Hjärnan rensar bort det som är oväsentligt och kvar återstår viktig information som vi tagit till oss på olika sätt, och som fastnat i hjärnan. Det kan vara minnen, upplevelser och olika händelser som man varit med om och som inte kommer att försvinna eller glömmas bort i första taget.

Att drömma är avslappnande, bra för hjärnan och kroppen. En drömmande natt innebär att hjärnan har fått vila ut och att man när man vaknar är totalt utvilad. Men vad är själva syftet med en dröm?


---> Några tolkningar av drömmars möjliga syfte baserade på olika forskares förklaringar:

”Drömmarna är resultatet av att hjärnan försöker binda ihop dessa fragmentala bilder och helt enkelt bli klok på dem genom att skapa små historier.” Hobson J.A.

”…drömmar är resultatet av inre konflikter mellan omedvetna lustar (främst sexuella) och spärrarna mot att utföra dessa önskningar. Dessa konflikter uttrycker sig dolda i symbolik i drömmarna.” Sigmund Freud


”…anser också att drömmarna är symboliska men att de utrycker vad drömmaren tänker och att meningen således inte är dold. Varför skulle personen dölja sina sexuella lustar i sömnen?” Hall, E.T.



4 Comments:

Blogger Frida said...

Jag hade en hemsk dröm om att brasiljanaren, som vi delade rum med i stockholmen nu i helgen, mitt i natten ströp mig, utan att mina polare märkte något. Det var inte särskilt kul

söndag, november 27, 2005 12:48:00 em  
Blogger Andrea said...

Daniel: Det förklarar varför du är så hoppig och stirrig på morgornarna! =)

Frida: Nej, sådana drömmar vill man helst slippa! Men jag vet att du skulle givit honom en tuff match! På honom bara!!!

söndag, november 27, 2005 1:24:00 em  
Blogger Andrea said...

Haha... Very Funny Jesper!!! You wish.

måndag, november 28, 2005 2:48:00 em  
Blogger Viktor said...

Nej, nu jävlar!

tisdag, november 29, 2005 6:24:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Free Hit Counters
Web Site Counter